Premiul LUX

Cu sprijinul generos al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, vă propunem o secțiune dedicată celor 3 filme finaliste la cea mai recentă ediție a Premiului LUX al Parlamentului European, competiție care pune în lumină filme atașate valorilor Uniunii Europene și care abordează probleme sociale actuale: Femeie în război (r: Benedikt Erlingsson), Cealaltă parte a tuturor lucrurilor (r: Mila Turajlić), Styx (r: Wolfgang Fischer).

Selecția filmelor pentru Premiul LUX este făcută de un grup de specialiști din lumea filmului (producători, distribuitori, critici de film ș.a.), numiți de Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, iar filmul câștigător este decis de membri ai Parlamentului European. De asemenea, un reprezentant al filmului câștigător al Premiului LUX din anul precedent este invitat în grupul de selecție.

Filmele finaliste sunt subtitrate în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, și difuzate în fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene, ajungând astfel în peste 40 de orașe și 20 de festivaluri de film din Europa.

Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic și cultural al Europei. Filmele abordează cu inteligență teme de actualitate și reflectă ceea ce se petrece în Europa în prezent. Ele prezintă personaje care deschid ochii asupra lumii din jurul lor, pentru a înțelege realitatea, precum și societățile și comunitățile cărora le aparțin.

Cealaltă parte a tuturor lucrurilor (Serbia)
Femeie în război (Islanda)
Styx (Austria)

 

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: