Grâne / BuÄŸday / Grain

Bucureşti - Cinemateca Eforie (19-06-2019 16.00)
Bucureşti - Cinema Muzeul Țăranului (22-06-2019 18.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
2121 voturi

Turcia / Germania, 2017, 127’
dramă, SF

Regia: Semih KaplanoÄŸlu
Scenariul: Semih KaplanoÄŸlu, Leyla Ipekçi
Imaginea: Giles Nuttgens
Muzica: Mustafa Biber
Cu: Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigory Dobrygin, Cristina Flutur
Distribuit de: The Match Factory

O poveste distopică plasată într-o societate controlată de corporaÈ›ii, în care o criză genetică compromite recolta agricolă, ceea ce duce la o dramatică lipsă de hrană. Variety

Într-un viitor apropiat, o schimbare climatică bruscă duce la dispariÈ›ia vieÈ›ii pe Pământ. Se naÈ™te o lume nouă în care corporaÈ›iile controlează totul, retrasează graniÈ›ele È™i repartizează supravieÈ›uitorii în zone urbane sau zone rurale, în funcÈ›ie de testele de compatibilitate genetică. Recoltele sunt compromise din motive necunoscute, iar profesorul Erol Erin încearcă să afle adevărul despre crizele care afectează seminÈ›ele modificate genetic.

Semih KaplanoÄŸlu este regizor, scenarist ÅŸi producător. A studiat film la Facultatea de Arte Frumoase din Izmir, pe care a absolvit-o în 1984. Se mută la Istanbul, este pentru o vreme copywriter în diverse agenÅ£ii de publicitate, după care lucrează ca asistent de cameră pentru două documentare ÅŸi apoi ca regizor ÅŸi scenarist pentru un serial TV.
Debutează în 2001 cu Away From Home, cu care câÅŸtigă premiul pentru regie la Festivalul InternaÅ£ional de Film de la Singapore. Urmează Angel’s Fall, în 2005, proiectat în premieră la ediÅ£ia din 2006 a Festivalului de Film de la Berlin ÅŸi premiat la Festivalurile de la Nantes, Kerala ÅŸi Barcelona. Următoarele sale filme – Ou (2007), Lapte (2008) ÅŸi Miere (2010) fac parte din Trilogia lui Yusuf, despre traiectoria unei vieÅ£i prin prisma relaÅ£iilor mamă-fiu ÅŸi tată-fiu, având la bază o scurtă povestire intitulată O zi senină (despre experienÅ£a unui tânăr poet de 18-19 ani care încearcă să facă faţă modernizării din mediul rural). Filmul Ou a avut premiera în 2007 la Cannes, în secÅ£iunea Quinzaine des Réalisateurs, primind Premiul pentru cea mai bună regie. Lapte a avut premiera la Festivalul de Film de la VeneÅ£ia, iar Miere la Festivalul de Film de la Berlin, în 2010, unde a primit Ursul de Aur. Miere a fost prezent È™i în ediÈ›ia din 2012 a FFE.

Premii și festivaluri:
2017: São Paulo IFF, Tokyo IFF (Tokyo Grand Prix) Fajr (Interfaith Award) Sarajevo IFF
2018: Istanbul IFF, Golden Horse FF, Moscow IFF, Sofia IFF

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: