Ciocârliile pe sârmă / SkÅ™ivánci na niti / Larks on a String

Bucureşti - Cinemateca Eforie (21-06-2019 16.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
2207 voturi

Cehoslovacia, 1990, 94’
comedie

Regia: JiÅ™í Menzel
Scenariul: JiÅ™í Menzel, după proza scurtă a lui Bohumil Hrabal
Imaginea: Jaromír Sofr
Muzica: Jirí Sust
Cu: Rudolf Hrusínský, Vlastimil Brodský, Václav Neckár, Jitka Zelenohorská , Jaroslav Satoranský, Vladimír Smeral

Realizat în 1969, Ciocârliile pe sârmă a fost interzis de autorităţile cehoslovace după Primăvara de la Praga, filmul fiind lansat abia în 1990, după căderea regimului comunist.

Adaptarea unei colecÈ›ii de povestiri scrise de Bohumil Hrabal, filmul se petrece în anii 1950, în oraÈ™ul Kladno. Un grup de disidenÈ›i burghezi, printre care un profesor de filozofie, un bibliotecar, un saxofonist È™i un procuror, este forÈ›at să se supună reeducării, muncind într-un combinat siderurgic. Un detaÈ™ament de femei deÈ›inute politic lucrează în apropiere È™i între cele două grupuri se formează o legătură de un umor contagios.

JiÅ™í Menzel s-a născut la Praga în 1938, a absolvit FAMU în 1962, este regizor de film, regizor de teatru, actor È™i scenarist, unul dintre cei mai importanÈ›i reprezentanÈ›i ai noului val ceh, coleg de generaÈ›ie cu Miloš Forman È™i VÄ›ra Chytilová. Leagă o lungă prietenie cu scriitorul Bohumil Hrabal, colaborând adesea la scrierea scenariilor.
În 1968, obÈ›ine Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vară capricioasă, iar în 1969 termină Ciocârlii pe sârmă, (difuzat abia în 1990 din cauza cenzurii), pentru care primeÈ™te Ursul de Aur È™i Premiul FIPRESCI la Berlin.
JiÅ™í Menzel a mai regizat, printre altele, Cutting it Short (MenÈ›iune specială la VeneÈ›ia, 1981), Sătucul meu (1985), SfârÈ™itul vremurilor vechi (1990) È™i În slujba regelui Angliei (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar) în 2007, fiind invitatul special al acelei ediÈ›ii a FFE. JiÅ™í Menzel a mai fost prezent È™i în ediÈ›ia 2014 a FFE cu comedia Don Juanii È™i în 2018 , secÈ›iunea FFE Clasic cu Trenuri bine păzite (1966).
Este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, È™i a condus departamentul de regie al FAMU între 1990 È™i 1992.

Premii și festivaluri:
1990: Berlin IFF (Golden Berlin Bear, FIPRESCI Prize – Honorable Mention), Pilsen FF (Golden Kingfisher Award), Locarno IFF, São Paulo IFF, Montréal World FF

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: