10 motive pentru care nu trebuie să ratați festivalul


1. Pentru că, deÈ™i e vară, selecÈ›ia nu e frivolă, ci consistentă, substanÈ›ială, o veritabilă panoramă europeană a tendinÈ›elor, obsesiilor È™i disensiunilor de pe vechiul continent. Peste 55 de filme, alese pe sprânceană, din peste 20 de țări, în cele mai multe locuri de proiecÈ›ie de până acum: Teatrul NaÈ›ional, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Țăranului Român, Cinema Pro, Apollo 111, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Goethe Institut // Pavilion 32, SpaÈ›iul Public European, Cinema Geo Saizescu (Râmnicu Vâlcea), Cinema Arta (Tîrgu-MureÈ™), Cinema Odeon (ChiÈ™inău), Centrul Cultural Ion Besoiu (Sibiu).

2. Cei care vor un meniu mai „light” au parte de o selecÈ›ie spumoasă de comedii recente cu accente feministe, tragicomice, cinefile È™i de umor negru. Chiar deschiderea festivalului de la Teatrul NaÈ›ional BucureÈ™ti stă sub semnul omagierii comediei româneÈ™ti, acelui mitic „râsu-plânsu” care ne ajută să le ducem pe toate.

3. Pentru că FFE 2019 nu se teme de controverse: Slavă Domnului! (Grace à Dieu) trage vălul de pe scandalurile de abuz sexual din biserica catolică, Styx abordează emigraÈ›ia ilegală, Jocuri de putere (El Reino), cruzimea jocurilor politice È™i Identitate virtuală (Celle que vous croyez), dragostea în epoca virtuală a falselor identități.

4. Impresionantă este și diversitatea genurilor: avem thrillere, biografii, tragicomedii, documentare biografice, politice și despre modă, pelicule pentru copii, SF și fantastice.

5. SecÈ›iunea Sinestezii reflectă un „trend” inedit: dacă până acum teatrul era o sursă inepuizabilă pentru film (un exemplu glorios e È™i capodopera lui Kenneth Branagh, Henric al V-lea, proiectată în închidere), acum filmul devine teatru. Pentru glorioasă ilustrare: Psycho È™i Persona.

6. La 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, am pus la cale o retrospectivă unică a celor mai bune filme cu teme plasate în Germania de Est (printre ele Barbara, Adio, Lenin! sau VieÈ›ile altora).

7. SecÈ›iunea Tribut, o altă premieră, este dedicată marelui maestru italian Bernardo Bertolucci, cu patru filme de neratat, dintre care trei proaspăt restaurate (Înainte de RevoluÈ›ie, Novecento È™i Conformistul). Nu rataÈ›i invitaÈ›ia noastră È™i veniÈ›i să savuraÈ›i marele cinema pe marele ecran.

8. Pentru cinefilii cei mai pătimaÈ™i, avem teste de anduranță: în afară de cele 5 ore plus ale lui Novecento, le încercăm rezistenÈ›a È™i cu maratonul de 24 de ore cu seria de documentare 24 H Europe, unde 60 de tineri din 26 de țări europene vorbesc despre speranÈ›ele, fricile, visele È™i ambiÈ›iile lor.

9. Nu vor fi neglijate nici „genurile minore” (de fapt, de mult majore, ieÈ™ite de sub umbra copleÈ™itoare a lungmetrajului de ficÈ›iune): documentarele È™i scurtmetrajele de aici È™i de peste Prut.

10. Pentru că ediÈ›ia 23.FFE omagiază capodoperele filmului mut, dar È™i oamenii extraordinari care le-au popularizat, molipsind de cinefilie generaÈ›ii de-a rândul, proiecÈ›ia Vântul - cu acompaniament live - va fi dedicată inimitabilului Tudor Caranfil.
 
Echipa FFE
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: