10 motive pentru care nu trebuie să ratați festivalul


1. Pentru că, deși e vară, selecția nu e frivolă, ci consistentă, substanțială, o veritabilă panoramă europeană a tendințelor, obsesiilor și disensiunilor de pe vechiul continent. Peste 55 de filme, alese pe sprânceană, din peste 20 de țări, în cele mai multe locuri de proiecție de până acum: Teatrul Național, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Țăranului Român, Cinema Pro, Apollo 111, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Goethe Institut // Pavilion 32, Spațiul Public European, Cinema Geo Saizescu (Râmnicu Vâlcea), Cinema Arta (Tîrgu-Mureș), Cinema Odeon (Chișinău), Centrul Cultural Ion Besoiu (Sibiu).

2. Cei care vor un meniu mai „light” au parte de o selecție spumoasă de comedii recente cu accente feministe, tragicomice, cinefile și de umor negru. Chiar deschiderea festivalului de la Teatrul Național București stă sub semnul omagierii comediei românești, acelui mitic „râsu-plânsu” care ne ajută să le ducem pe toate.

3. Pentru că FFE 2019 nu se teme de controverse: Slavă Domnului! (Grace à Dieu) trage vălul de pe scandalurile de abuz sexual din biserica catolică, Styx abordează emigrația ilegală, Jocuri de putere (El Reino), cruzimea jocurilor politice și Identitate virtuală (Celle que vous croyez), dragostea în epoca virtuală a falselor identități.

4. Impresionantă este și diversitatea genurilor: avem thrillere, biografii, tragicomedii, documentare biografice, politice și despre modă, pelicule pentru copii, SF și fantastice.

5. Secțiunea Sinestezii reflectă un „trend” inedit: dacă până acum teatrul era o sursă inepuizabilă pentru film (un exemplu glorios e și capodopera lui Kenneth Branagh, Henric al V-lea, proiectată în închidere), acum filmul devine teatru. Pentru glorioasă ilustrare: Psycho și Persona.

6. La 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, am pus la cale o retrospectivă unică a celor mai bune filme cu teme plasate în Germania de Est (printre ele Barbara, Adio, Lenin! sau Viețile altora).

7. Secțiunea Tribut, o altă premieră, este dedicată marelui maestru italian Bernardo Bertolucci, cu patru filme de neratat, dintre care trei proaspăt restaurate (Înainte de Revoluție, Novecento și Conformistul). Nu ratați invitația noastră și veniți să savurați marele cinema pe marele ecran.

8. Pentru cinefilii cei mai pătimași, avem teste de anduranță: în afară de cele 5 ore plus ale lui Novecento, le încercăm rezistența și cu maratonul de 24 de ore cu seria de documentare 24 H Europe, unde 60 de tineri din 26 de țări europene vorbesc despre speranțele, fricile, visele și ambițiile lor.

9. Nu vor fi neglijate nici „genurile minore” (de fapt, de mult majore, ieșite de sub umbra copleșitoare a lungmetrajului de ficțiune): documentarele și scurtmetrajele de aici și de peste Prut.

10. Pentru că ediția 23.FFE omagiază capodoperele filmului mut, dar și oamenii extraordinari care le-au popularizat, molipsind de cinefilie generații de-a rândul, proiecția Vântul - cu acompaniament live - va fi dedicată inimitabilului Tudor Caranfil.
 
Echipa FFE
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: