Dezbatere - Trafic de persoane și alegeri de viață

5 mai, Talent Garden (str. I. Brezoianu 23-25), ora 11:30

Pornind de la filmele Fixeur (r. Adrian Sitaru, România / Franța, 2016) și Marija (r. Michael Koch, Germania / Elveția, 2016), la Agora vom explora modul în care actul artistic ne ajută să ne traducem tematica filmelor, la nivel personal și social.

Moderator: Mădălina Mocan

 

Dezbatere - Migrație, acceptarea prin empatie

8 mai, Institutul Cultural Romån, ora 16:00

Pornind de la filmul de deschidere al FFE, Cealaltă parte a speranței (2017), echipa Super! Festivalul de filme făcute de adolescenți va organiza o dezbatere cu audiență formată atåt din adolescenți, cåt și din adulți, pe o temă sensibilă de actualitate.

Moderator: Petru Roșu

 http://superfestival.ro/ro/

Dezbatere - Pregătind poziția României în reforma politicii europene de audio-vizual

8 mai, Talent Garden (str. I. Brezoianu 23-25), ora 11:00

Luni, 8 mai, începând cu ora 11:00,  Festivalul Filmului European ne invită la o dezbatere, unde vom afla cum se pregătește poziția României în privința politicii europene de audio-vizual, în vederea preluării Președinției Consiliului UE (primul semestru al anului 2019). La acea dată, reformele politicii audio-vizualului vor ajunge în faza finală, iar România are posibilitatea să contribuie la conturarea domeniului.

La eveniment, vor fi discutate, de asemenea, provocările aduse de consumul de content online, dificultățile de finanțare a industriilor creative și potențiale soluții.

Vor participa Samuel Young (Secretar General Asociația Europeană a Agențiilor Naționale de Film), un reprezentant al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ada Solomon (Producător de film – Hi Film), Elena Ionescu (European Funds Manager – Libra Internet Bank), producători de film și specialiști din domeniul audio-vizual. Discuțiile vor fi moderate de Alex Trăilă, directorul artistic al Festivalului Filmului European, ediția XXI.

Un astfel de dialog oferă cadrul în care se pot cristaliza opinii, se pot constitui alianțe și parteneriate de lucru și se pot stabili direcții de acțiune.

Cât de multe sectoare sunt influențate de politica de audio-vizual? Este vorba de un efect în cascadă? Sunt toate acestea domenii conectate?

Cum și când ar trebui părțile implicate să contribuie proactiv la proces?

Luând în considerare calendarele de elaborare și aprobare a diferitelor acte normative europene și stadiile atinse până în acest moment, care va fi rolul României în anul 2019?

 

Agenda dezbaterii:

11:00 Sesiunea 1 - Evoluția domeniului audio-vizualului în perspectiva anului 2019

Samuel Young, Secretar General EFADs

Reprezentant al Ministerul Culturii și Identității Naționale

Discuții libere, oportunități de Q&A

12:00 Sesiunea #2: Fondul de garantare a împrumuturilor pentru industrii creative - Ce este și cum funcționează acest produs bancar, creat special pentru profesioniștii din film?

Elena Ionescu, European Funds Manager – Libra Internet Bank

Ada Solomon, Producător de film – Hi Film

Discuții libere, oportunități de Q&A

 

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Găsiți pagina de Facebook dedicată evenimentului aici.

 

Dezbatere #ReconstruimEuropa de la Sarajevo?

11 mai, sala Multifuncțională (parter), SNSPA, ora 19:30

După vizionarea filmului Asediul (Rémy Ourdan, Patrick Chauvel, Franța / Bosnia și Herțegovina, 2016), proiectat la SNSPA la ora 18:00, publicul este provocat să dezbată ce anume ne mai spune atrocitatea petrecută în Sarajevo în anii '90, în zilele noastre, cånd Balcanii sunt iarăși divizați, sărăciți și „bombardați” de cerințele integrării europene, în timp ce în Aleppo se repetă povestea unui oraș pus la pămånt și a unei tragedii umanitare în desfășurare. Eveniment completat cu un concert de Sevdah, muzică tradițională bosniacă - interpretare live de Aida Šošic.

Moderator: Miruna Vlada (membră PEN Club România).

ParticipanțiIoana Avădani, directoare Centrul de Jurnalism Independent; Caius Dobrescu, scriitor, vicepreședinte PEN Club România; Călin Neacșu, jurnalist, fost Director Agence France Press Balcani; Aida Šošić, cîntăreață din Bosnia Herțegovina, Alex Trăilă, director artistic FFE.

 http://www.dri.snspa.ro/http://www.penromania.ro/

 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: