5 mai, Talent Garden (str. I. Brezoianu 23-25), ora 11:30
Pornind de la filmele Fixeur (r. Adrian Sitaru, România / FranÈ›a, 2016) È™i Marija (r. Michael Koch, Germania / ElveÈ›ia, 2016), la Agora vom explora modul în care actul artistic ne ajută să ne traducem tematica filmelor, la nivel personal È™i social.
Moderator: Mădălina Mocan
8 mai, Institutul Cultural Romån, ora 16:00
Pornind de la filmul de deschidere al FFE, Cealaltă parte a speranÈ›ei (2017), echipa Super! Festivalul de filme făcute de adolescenÈ›i va organiza o dezbatere cu audiență formată atåt din adolescenÈ›i, cåt È™i din adulÈ›i, pe o temă sensibilă de actualitate.
Moderator: Petru Roșu
8 mai, Talent Garden (str. I. Brezoianu 23-25), ora 11:00
Luni, 8 mai, începând cu ora 11:00, Festivalul Filmului European ne invită la o dezbatere, unde vom afla cum se pregăteÈ™te poziÈ›ia României în privinÈ›a politicii europene de audio-vizual, în vederea preluării PreÈ™edinÈ›iei Consiliului UE (primul semestru al anului 2019). La acea dată, reformele politicii audio-vizualului vor ajunge în faza finală, iar România are posibilitatea să contribuie la conturarea domeniului.
La eveniment, vor fi discutate, de asemenea, provocările aduse de consumul de content online, dificultățile de finanțare a industriilor creative și potențiale soluții.
Vor participa Samuel Young (Secretar General AsociaÈ›ia Europeană a AgenÈ›iilor NaÈ›ionale de Film), un reprezentant al Ministerului Culturii È™i Identității NaÈ›ionale, Ada Solomon (Producător de film – Hi Film), Elena Ionescu (European Funds Manager – Libra Internet Bank), producători de film È™i specialiÈ™ti din domeniul audio-vizual. DiscuÈ›iile vor fi moderate de Alex Trăilă, directorul artistic al Festivalului Filmului European, ediÈ›ia XXI.
Un astfel de dialog oferă cadrul în care se pot cristaliza opinii, se pot constitui alianÈ›e È™i parteneriate de lucru È™i se pot stabili direcÈ›ii de acÈ›iune.
Cât de multe sectoare sunt influenÈ›ate de politica de audio-vizual? Este vorba de un efect în cascadă? Sunt toate acestea domenii conectate?
Cum È™i când ar trebui părÈ›ile implicate să contribuie proactiv la proces?
Luând în considerare calendarele de elaborare È™i aprobare a diferitelor acte normative europene È™i stadiile atinse până în acest moment, care va fi rolul României în anul 2019?
Agenda dezbaterii:
11:00 Sesiunea 1 - EvoluÈ›ia domeniului audio-vizualului în perspectiva anului 2019
Samuel Young, Secretar General EFADs
Reprezentant al Ministerul Culturii și Identității Naționale
Discuții libere, oportunități de Q&A
12:00 Sesiunea #2: Fondul de garantare a împrumuturilor pentru industrii creative - Ce este È™i cum funcÈ›ionează acest produs bancar, creat special pentru profesioniÈ™tii din film?
Elena Ionescu, European Funds Manager – Libra Internet Bank
Ada Solomon, Producător de film – Hi Film
Discuții libere, oportunități de Q&A
Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Găsiți pagina de Facebook dedicată evenimentului aici.
11 mai, sala Multifuncțională (parter), SNSPA, ora 19:30
După vizionarea filmului Asediul (Rémy Ourdan, Patrick Chauvel, FranÈ›a / Bosnia È™i HerÈ›egovina, 2016), proiectat la SNSPA la ora 18:00, publicul este provocat să dezbată ce anume ne mai spune atrocitatea petrecută în Sarajevo în anii '90, în zilele noastre, cånd Balcanii sunt iarăși divizaÈ›i, sărăciÈ›i È™i „bombardaÈ›i” de cerinÈ›ele integrării europene, în timp ce în Aleppo se repetă povestea unui oraÈ™ pus la pămånt È™i a unei tragedii umanitare în desfășurare. Eveniment completat cu un concert de Sevdah, muzică tradiÈ›ională bosniacă - interpretare live de Aida Šošic.
Moderator: Miruna Vlada (membră PEN Club România).
ParticipanÈ›i: Ioana Avădani, directoare Centrul de Jurnalism Independent; Caius Dobrescu, scriitor, vicepreÈ™edinte PEN Club România; Călin NeacÈ™u, jurnalist, fost Director Agence France Press Balcani; Aida Šošić, cîntăreață din Bosnia HerÈ›egovina, Alex Trăilă, director artistic FFE.