„Niciun un alt mediu nu poate oferi o perspectivă atât de profundă asupra  diferitelor  situații în care alți semeni se pot afla, și să transforme senzații de nefamiliaritate în curiozitate, empatie și compasiune - chiar și față de cei despre care ni se spune că ne sunt dușmani.”
Fragment din scrisoarea deschisă a cineaștilor nominalizați pentru Cel Mai Bun Film Străin, la premiile Oscar 2017

De-a lungul istoriei, artiștii au avut un rol extrem de important în conturarea opiniei publice, de multe ori cu scopul de a oferi un imbold în drumul către progres social și politic al umanității.

Festivalul Filmului European, ajuns deja la a 21-a ediție, și-a asumat până în prezent misiunea de a promova operele cinematografice europene și de a le aduce în fața publicului din România. Dar, ca orice proiect ajuns la o formă de maturitate, are responsabilitatea de a-și asuma noi roluri, noi misiuni. Astăzi, filmul este mai mult decât o plăcere intelectuală pentru elite sau pur entertainment pentru mase, este acea reflexie a societății, atât prezente cât și trecute.
Alex Trăilă, director artistic FFE (foto credit Maria Cîrstea)

Alex Trăilă, Director artistic
Festivalul Filmului European
(foto credit Maria Cîrstea)

Am ales să orientez selecția filmelor din acest an către cineaști europeni care, într-un fel sau altul, prin filmele lor creează o oglindă a societății Europene contemporane. Iar fascinantul vine nu prin diversitatea formei de expresie, ci prin similitudinile și asemănările izbitoare dintre țări și societăți. M-am convins că unitatea noastră europeană își poate regăsi ușor rădăcini adânci în asumarea unei identități  culturale comune. Diferențele polarizează, și totuși, în esență suntem mai apropiați unii de alții prin imperfecțiunile și neajunsurile societății de care aparținem. Inevitabil ar trebui să le acceptăm pentru ca apoi să putem să le îndreptăm. Ne influențează cotidianul și sunt aproape invizibil diferite, indiferent între ce granițe trăim.

Începând cu ediția din acest an, festivalul va urma trei direcții: continuarea tradiției în descoperirea diversității culturale europene, prin filmele propuse în selecție; secțiunea Agora, cu filme ce vor iniția dezbateri publice pe marginea unor teme relevante pentru societate; facilitarea unui dialog structurat între actorii din domeniul audio-vizual, în vederea pregătirii României pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, dar și în vederea întăririi poziției țării în regiune.

Festivalul Filmului European va încerca să demonstreze că cinematografia poate genera un avans al societății către progres, într-un mod pro-activ și asumat. 
 

***

 
„Pentru mine cinema-ul este un limbaj universal și nu-mi vine să-l împart pe zone geografice, etnii sau naționalități. Îmi plac, deopotrivă, filme europene, americane, iraniene, japoneze etc. Cu toate astea, filmul european are, pentru mine, o semnificație specială pentru că în filmul european regăsesc mai multe valori în care cred. În filmul european contează mai mult viziunea autorului decât interesul financiar al unui investitor, iar când autorul are deplină libertate creativă se pot naște filme autentice, neconvenționale, îndrăznețe etc. Mai mult decât atât, în vremuri care par să ducă din ce în ce mai mult spre o dezbinare între oameni, cinematograful reușește să reziste ca un nucleu social care ne aduce la un loc, iar filmul european nu face excepție.”
Paul Negoescu, Ambasador onorific al ediției cu numărul XXI a Festivalului Filmului European
 

***

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene, al Muzeului Național de Artă al României, al Muzeului Național al Țăranului Român, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al Uniunii Cineaștilor din România și al Biroului de Informare al Parlamentului European din România.

Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la inițiativa Delegației Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.
 
Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, Festivalul își păstrează formatul și filosofia (filme de tot felul oferite de centrele culturale și ambasadele statelor europene, pentru a celebra multiculturalitatea Europei prin diversitatea cinematografiei sale), însă propune câteva noutăți: o direcție distinctă spre care se îndreaptă - dezbateri generate de teme prezente în filme, un director artistic - Alex Trăilă, și un nou oraș pe harta festivalului - Gura Humorului.

Schimbarea de azimut editorial a Festivalului propune publicului său ca, în aceste vremuri tulburate, să privească filmul ca mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, ci o unealtă care să reflecte diferite ipostaze ale societății.
 
Alex Trăilă este consultant de film, cu experiență în organizarea de festivaluri de film (Festivalul de Film de la Sarajevo, TIFF) și membru fondator al think-tank-ului #FEEDback (Film Eastern European Dialogue) dedicat politicii culturale în domeniul cinematografiei din Europa de Est. Cu un stagiu de Consilier pentru cinematografie al Ministrului Culturii, Alex este din ianuarie 2016 membru în Consiliul de Administrație al CNC. 

În afară de orașele înscrise în mod tradițional în circuit, Iași, Timișoara și Tîrgu Mureș, Festivalul a călătorit, în anii trecuți, pe rând, și la Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Baia Mare și Hunedoara. În 2017, a venit rândul orașului Gura Humorului, care găzduiește pentru prima oară o ediție locală a FFE. Aceasta va avea loc în perioada 19 - 21 mai.  
 
Ediția 2017 oferă șase secțiuni speciale:
 
http://www.ffe.ro/2017/sectiuni-speciale/
 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: