Toivon tuolla puolen / Cealaltă parte a speranței / The Other Side of Hope

Bucureşti - Muzeul NaÈ›ional De Artă al României (4-05-2017 19.30)
Iași - Casa de Cultură `Mihai Ursachi` (12-05-2017 19.30)
Gura Humorului - Casa de cultură (19-05-2017 19.30)
Tîrgu Mureş - Cinematograful ARTA (19-05-2017 19.00)
Timişoara - Grădina de vară - Capitol (26-05-2017 22.00)

Finlanda, Germania, 2017, 98'
dramă, ficțiune

Regia: Aki Kaurismäki
Scenariul: Aki Kaurismäki
Imaginea: Timo Salminen
Montajul: Samu Heikkilä
Cu: Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Kati Outinen, Tommi Korpela
Distribuit de: Independența Film

Un film cu un umor perfid, construit cu economie de mijloace È™i colorat în paleta cromatică specifică a lui Kaurismäki, de albastru cobalt, verde - muÈ™chi È™i arămiul gemului oxidat de portocale. The Guardian

Printre multele lucruri care ne împing să reflectăm nostalgic la anii '90 este È™i exasperarea de a È›ine tot timpul pasul cu tehnologia. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne simÈ›im confortabil, într-un fel retro, la filmele lui Aki Kaurismäki, finlandezul minimalist È™i insolent. De la primul său succes din urmă cu aproape 30 de ani, acel un-doi fulgerător cu Leningrad Cowboys Go America (1989) È™i The Match Factory Girl (1990), Kaurismäki nu È™i-a schimbat câtuÈ™i de puÈ›in stilul: cameră fixă, iluminat ieftin (imaginaÈ›i-vi-l pe David Lynch filmând cu un bec de 100 W), personaje fără pic de zâmbet, livrând replici laconice, interpuse cu pauze interminabile, un fel de absurditate a la Jim Jarmusch din Stranger Than Paradise, transplantată în È›ara de unde ne vin heringii. Variety 

Filmul spune povestea lui Khaled, un refugiat sirian care ajunge în Helsinki, unde speră să obÈ›ină azil. Cererea lui este respinsă È™i, astfel, este nevoit să trăiască pe străzi. Drumul i se intersectează cu cel al unui excentric vânzător ambulant È™i devenim martorii unei prietenii neobiÈ™nuite între doi oameni provenind din lumi diferite.

Cealaltă parte a speranÈ›ei este filmul de gală al ediÈ›iei actuale a Festivalului Filmului European, el deschizând festivalul în toate cele cinci oraÈ™e: BucureÈ™ti, IaÈ™i, Gura Humorului, Tîrgu MureÈ™ È™i TimiÈ™oara. 

Aki Olavi Kaurismäki, regizor È™i scenarist finlandez, născut pe 4 aprilie 1957. După ce a făcut studii de media la Unversitatea din Tampere, È™i-a început cariera de co-scenarist È™i actor în filmele fratelui mai mare, Mika Kaurismäki. A debutat ca regizor cu filmul Crimă È™i Pedeapsă (1983), o adaptare a romanului lui Dostoievski la vremurile noastre. A devenit faimos datorită filmului Leningrad Cowboys Go America (1989). The Man Without a Past (2002), al doilea film al trilogiei Finland, a fost nominalizat la Oscar È™i premiat de juriul de la Cannes. Cealaltă parte a speranÈ›ei este al doilea film din seria „oraÈ™e port / port city”, după Le Havre (2011), peliculă ce a deschis FFE în 2012.

Premii și festivaluri:
2017: Berlin IFF (Best Director Berlin Silver Bear), Dublin Critics Circle (Best Actor)

Website: www.theothersideofhope.com
Facebook: www.facebook.com/TheOtherSideOfHopeFilm

 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: