Insule fantomă / Phantom Islands

Bucureşti - UNATC - Sala Cinema (23-06-2019 18.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
1835 voturi

Irlanda, 2018, 86’
film experimental

Regia, scenariul și imaginea: Rouzbeh Rashidi
Muzica: Amanda Feery
Cu: Daniel Fawcett, Clara Pais,
Distribuit de: Experimental Film Society

Să ai o imagine lipsită de claritate e, aici, la fel de natural ca a avea una clară; în mod special, obiectele sau creaturile albe (pescărușii sau farul, de pildă), ard în întreaga lor albețe orbitoare, picturală, când sunt abstractizate și redate neclar. Adrian Martin

Insule fantomă e un film experimental, aflat la granița dintre documentar și ficțiune, care urmărește un cuplu rătăcit în peisajul impresionant al insulelor Irlandei. Dar această poveste de dragoste voit melodramatică este chestionată în permanență de un dispozitiv cinematografic provocator, care pune în discuție, în ultimă instanță, însăși posibilitatea obiectivității documentare.

După proiecția filmului Insule fantomă / Phantom Islands (Irlanda / 2018 / 86’), de la 19:30, Rouzbeh Rashidi va susține un masterclass despre cinema experimental și moduri de organizare, finanțare și distribuție non-comercială a cineaștilor independenți și a proiectelor acestora, pornind de la experiența sa de regizor și fondator al Experimental Film Society.

Discuția va fi moderată de criticul de film Călin Boto și regizoarea Ana Lungu. Evenimentul se va desfășura în limba engleză.

 

Rouzbeh Rashidi (născut în Teheran, 1980) e un cineast irandezo-iranian. Face filme din 2000, cînd a înființat Experimental Film Society. A lucrat întotdeauna în afara modurilor convenționale în care e practicat cinema-ul. A realizat deja un număr record de 272 de filme, toate realizate cu bugete foarte mici: 35 de lungmetraje, 40 de scurtmetraje și 199 de segmente ale unui serial numit Homo Sapiens Project, pe care l-a pornit în 2011 și care e încă în desfășurare.

Premii și festivaluri:
2018: Istanbul International Experimental FF (Best Feature length Experimental Film), Dublin IFF, Festival du Nouveau Cinéma, Festival de Cine Experimental de Bogotá

Facebook: facebook.com/rouzbehrashidicinema/

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: