BUCUREŞTI
5-15 mai
BRAŞOV
12-15 mai
IAŞI
19-22 mai
TIMIŞOARA
19-22 mai
TÎRGU MUREŞ
26-29 mai
Hai la film!
Cele mai bune filme europene din toate timpurile – în preferinţele unor cineaşti şi oameni de cultură
Listează şi tu preferinţele tale!
vino la cinema şi votează filmul preferat pentru Premiul Publicului
Follow ffeRomania on Twitter
Cu drag. De 15 ani 
Voteaza!
Info 
Calendarul proiecţiilor 
Festival în imagini 
Noutăţi 
Arhiva ediţiilor anterioare 
Concurs 
Cu drag. De 15 ani

Filmele se vând cu ziarele. Sau, mai corect, ziarele se mai vând doar cu filme. Au câte un DVD ataşat care le menţine tirajul. Filmul încă vinde, chiar şi în sala de cinema. Vorbim până la plictiseală de criza cinematografului, dar stăm toată ziua cu nasul în televizor. Suntem la curent cu tot ce apare şi vrem să vedem primii. Dar să fie mai ales de la Hollywood, cu vedete. Ca europeni ce am devenit, suntem şi noi fascinaţi de filmele altora, care ştiu mai bine să le promoveze.

Şi totuşi, de 15 ediţii, FFE vinde film european. Mai întâi în Bucureşti, apoi şi în ţară, la Iaşi, Timişoara, Braşov, Târgu-Mureş. Nu prea mai avem cinematografe, dar avem în continuare filme europene pentru care uneori trebuie să inventăm săli de proiecţie. Avem filme care spun poveşti în care binele nu învinge întotdeauna răul, iar protagoniştii nu salvează lumea de la nici un dezastru. Filme care spun, de fapt, povestea fiecăruia dintre noi, aşa cum se întâmplă ea în viaţa reală. Viaţa asta cu crize financiare, cu greve, cu spitale în care nu-ţi doreşti să ajungi, dar şi cu poveşti simple de iubire, cu glume sănătoase, de care râzi oricând îţi aduci aminte, cu oameni care se pot bucura de lucrurile cele mai banale din existenţa lor.

E loc pentru toţi la filmele noastre şi există producţii pentru orice gust, aşa cum există şi public pentru orice gen de film. Avem, în fiecare an, în luna mai, un public care caută filmele europene, filme de tot felul. E unul dintre rarele prilejuri pentru a le găsi, aici, în România. De 15 ani vă spunem asta, şi o facem cu drag, în continuare.

Ambasadorul onorific al ediţiei din acest an şi realizatorul spotului de prezentare este regizorul Radu Muntean.Regia: Radu Muntean
Montajul: Alexandru Radu
Muzica: Electric Brother
Producator: multimedia est

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene la Bucureşti. Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România Uniunea Cineaştilor, Arhiva Naţională de Film, Clorofilm, Independenţa Film, Centrul Cultural Reduta Braşov, România Film, Primăria Municipiului Târgu-Mureş şi Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi.