Hai la film!

Cele mai bune filme europene din toate timpurile – în preferinţele unor cineaşti şi oameni de cultură

Listează şi tu preferinţele tale!

vino la cinema şi votează
filmul preferat pentru
Premiul Publicului
Festival 2010 – Filme de tot felul
Info
Calendarul proiecţiilor
Festival în imagini
Noutăţi
Arhiva ediţiilor anterioare
Colecţia Vintage

Festival 2010 – Filme de tot felul

Peste 50 de filme europene produse în ultimii doi ani vor anima cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European. A devenit deja tradiţie, luna mai este luna în care cinefilii români au prilejul să se bucure de câteva dintre cele mai importante filme europene ale momentului.

La fel ca în ediţiile trecute, filmele care vin la festival sunt “de tot felul”, pentru că acesta îşi propune să ne deschidă uşa către permanentul dialog dintre cinematografiile naţionale europene. Profilul festivalului este din ce în ce mai recognoscibil: o colecţie de poveşti extraordinar de diferite, spuse în stiluri pe cât de variate, pe cât de variată şi neaşteptată continuă să fie cultura europeană. 
Colecţia de anul acesta este completată cu o selecţie din filmele prezentate în ediţiile anterioare ale FFE, o “colecţie vintage”, care ne oferă şansa să revedem, poate cu alţi ochi, unele dintre poveştile care au trecut proba timpului.

Al cincilea “ambasador onorific” al Festivalului (după Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu şi Marian Crişan) este Radu Jude, cineastul care a debutat anul trecut în lungmetraj cu filmul "Cea mai fericită fată din lume". El va realiza clipul de promovare a festivalului şi va fi alături de organizatori în derularea acestuia.

Actuala ediţie deţine deja câteva recorduri: cea mai bogată selecţie de filme de până acum acoperă cel mai mare număr de ţări participante şi călătoreşte în cel mai mare număr de oraşe din România.

Regia: Radu Jude
Imaginea: Andrei Butică
Producator: Media Factory
Filmările au avut loc la Institutul Cultural Francez din Bucureşti