Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, al Muzeului Ţăranului Român, al ambasadelor şi institutelor culturale ale statelor membre şi candidate şi al Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România.

Cea de a douăsprezecea ediţie a Festivalului sărbătoreşte filmul european în Anul Dialogului Intercultural. De aceea propunem 39 de filme, dintre care şapte documentare, care au ca temă capacitatea de interacţiune între comunităţile şi oamenii care provin din culturi diferite.

Pentru al treilea an consecutiv, Festivalul se bucură de implicarea directă a unui tânăr regizor român de succes,  “ambasador onorific” al Festivalului. Cristian Mungiu, cineastul care a obţinut numeroase premii europene în ultimii ani, a realizat clipul TV şi spotul radio de promovare a Festivalului.

Festivalul găzduieşte de asemenea câteva dintre activităţile proiectului PUZZLE, proiectul românesc susţinut de Uniunea Europeană în cadrul Anului European al Dialogului Intercultural.

Serile culturale La taifas, dedicate comunităţilor, vor prilejui vizionarea de filme, discuţii şi vor pune la dispoziţia participanţilor mostre din bucătăriile tradiţionale. Întâlnirile se vor desfăşura laMuzeul Ţăranului Român, după următorul program:
- aromânii (sâmbătă, 10 mai),
- germanii (luni,12 mai),
- francezii (marţi, 13 mai),
- turcii (miercuri, 14 mai),
- maghiarii (joi,15 mai) şi
- italienii (vineri, 16 mai).

Organizatorii mulţumesc partenerilor, precum şi Independenţa Film, Orange - sponsor pentru “premiul publicului” şi partenerilor media pentru sprijinul acordat la realizarea şi promovarea Festivalului.


Bucuresti, 8-18 mai
Gala - 8 mai, Sala Palatului
9-18 mai, Cinema Studio
10-18 mai, Muzeul Taranului Roman

Timisoara, 21-23 mai
Cinema City

Craiova, 23-25 mai
Gala - 23 mai, Cinema Patria
24-25 mai, Cinema Modern

Iasi, 28-30 mai
Cinema City


Spectatorii sunt invitaţi să voteze filmul preferat. Împreună cu biletul de intrare vei primi un cupon de vot. Tot ce trebuie să faci este să alegi varianta care corespunde opţiunii tale, după vizionarea filmului („mi-a plăcut foarte mult”, „mi-a plăcut”, „nu mi-a plăcut”) şi să o laşi în urna de la ieşirea din cinematograf. Orange va oferi, prin tragere la sorţi, premii pentru participanţii care votează. Fiecare vot va intra în competiţie pentru desemnarea “premiului publicului”.

Filmul câştigător va fi anunţat la ceremonia de închidere a Festivalului care va avea loc duminică, 18 mai 2008, la Muzeul Ţăranului Român.


Orange a oferit prin tragere la sorti, premii constand in telefoane mobile, participantilor care au votat filmul preferat pe durata festivalului. Acestia sunt:
1. Roxana Dobrin (Nokia 6500 slide)
2. Mariana Badescu (Nokia 6300)
3. Raluca Sidon (Nokia 5200)
4. Florin Rosu (Nokia 5200)
5. Vlad Piriu (Nokia 5200)

Filmul castigator al “Premiul Publicului” este Konyec (Ungaria, 2006) in regia lui Gabor Rohonyi.Descarca de aici caietul-program al festivalului filmului european.Arhiva: